Výměna pneumatik – nejen v autě! Pneumatiky na přívěs

2024-06-11
Výměna pneumatik – nejen v autě! Pneumatiky na přívěs

Studená a krutá zima je za námi, a tak je na čase připravit se na vyšší teploty, ožívání přírody, první sluneční paprsky a krásné počasí. Přišlo jaro! Co znamená letošní sezóna z pohledu aktivního jezdce? V první řadě výměna zimních pneumatik za letní.

Nezapomínejme však na stav a kvalitu pneumatik, pokud je naše vozidlo navíc vybaveno přívěsem za auto. Správný výběr pneumatik souvisí nejen s jízdním komfortem, ale především s bezpečností na silnici. Při výběru pneumatik pro přívěs se nevyplatí zvažovat pouze cenu, vhodná kvalita pneumatik je investicí do naší bezpečnosti, ale i ostatních účastníků silničního provozu. Řízení a manévrování s přívěsem za automobil vyžaduje odpovídající dovednosti, ale špatně zvolené nebo sjeté pneumatiky mu mohou uškodit.

Na co by ste mali zapamatovat při výběru a nákupu pneumatik na přívěs?

Při výběru toho optimálního pneumatiky přívěsu automobilu informace umístěné přímo na etiketách výrobků jsou nezbytné. Při výběru správných pneumatik byste měli věnovat zvláštní pozornost také velikosti pneumatik, rychlostním indexům a nosnosti.

Pokud je opotřebený i ráfek na přívěsu za auto, vyplatí se uvažovat o výměně celého kola na přívěsu za auto.

Máte již nová kola nebo pneumatiky na přívěsném návěsu - co ještě důležité?

  • správné dotažení upevňovacích šroubů - nedotažená kola mohou za jízdy odpadávat, při přílišném utažení je nelze znovu odšroubovat, což může mít za následek nutnost jejich odvrtání,
  • vyvážení kol – ovlivňuje jízdní komfort, spotřebu paliva a dokonce i opotřebení pneumatik,
  • tlak v pneumatikách – nesprávně nahuštěné pneumatiky vedou ke snížení bezpečnosti a kvality jízdy a také zkracují životnost pneumatiky.
pixel