Nápravy pro přívěsy - typy náprav

2024-04-24
Nápravy pro přívěsy - typy náprav

Řízené nápravy jsou nejoblíbenějším řešením pro přívěsy. Nápravy bez ohledu na jejich typ a konstrukci, tvoří základ podvozku přívěsu, je to však konstrukce nápravy, která určuje její zamýšlené použití pro daný typ přívěsu.

Řídící náprava vyznačující se silným designem, zaměřeným na zajištění jak nejvyšší úroveň tlumení vibrací a jízdního komfortu.

JAK FUNGUJE ŘÍZENÁ NÁPRAVA?

Efektivní provoz řízené nápravy je možný díky sladěnému uspořádání pryžových torzních válečků s tyčí a pouzdrem. Řídící náprava při jízdě funguje tak, že stlačuje a deformuje vysoce elastickou pryž nalisovanou mezi ocelovou skříní nápravy a vnitřní hřídelí, která je spojena přímo s vlečeným ramenem. Hřídel a skříň nápravy jsou vzájemně přizpůsobeny a profilovány.

Systém odpružení založený na řízené nápravě umožňuje: nízký práh zatížení přívěsu auta při zajištění pohodlné jízdy.

ŘÍZENÁ NÁPRAVA - VÝHODY

Hnací systémy automobilových přívěsů na bázi řízených náprav dokazují vysokou kvalitu komponentů používaných ke stavbě přívěsů a promyšlenou konstrukci navrženou tak, aby vydržela ty největší obtíže při používání.

Bezpečnost a komfort jízdy amortizaci i při plném povoleném zatížení zajišťují pryžové válečky, které spolu s celou podsestavou, tedy řízenou nápravou, nevyžaduje údržbu!

Zmíněný komfort a bezpečnost jsou výsledkem práce nezávislé zavěšení kol a vysoký koeficient tlumení vibrací, který v rozšířené variantě - s přídavnými tlumiči, umožňuje nadstandardní kvalitu jízdy a kontrolu nad taženým přívěsem.

Kromě toho přední výrobci náprav poskytují širokou škálu dílů pro přívěsy. Díky přizpůsobení prakticky jakémukoli rozměru přívěsu můžete vyberat si nápravu a její montážní rozteč ze široké nabídky náprav AL-KO nebo KNOTT.

ZÁKLADEM JE ANTIKOROZNÍ OCHRANA

Řídící nápravy AL-KO a KNOTT diskutované v textu se vyznačují: vysokou životnosti a odolnosti proti korozi. Vzhledem k tomu, že náprava je zvláště vystavena korozi v důsledku přímého kontaktu s vodou a nečistotami, vynakládají výrobci maximální úsilí, aby navržené nápravy přežily útrapy každodenního používání co nejdéle.


NĚKTERÉ ZNAKY, OZNAČUJÍ, KDY JE NUTNÉ VYMĚNIT VAŠE BRZDOVÉ ČELISTI:

Konstrukce náprav bez ohledu na výrobce obecně vychází z podobných předpokladů. Detail spočívá v nátěrech používaných k ochraně důležitých prvků nápravy. Důležitou vlastností náprav AL-KO a KNOTT je promyšlený design pomocí vysoce kvalitních komponentů. Například nápravy předních výrobců se vyznačují mj. pozinkovanými ocelovými profily nápravy, hluboce taženými pozinkovanými nebo práškově lakovanými kotevními kotouči a lakovanými kyvnými rameny nápravy.

Mechanicky jsou použita kompaktní kuličková ložiska bezúdržbová po celou garantovanou dobu používání, tedy 250 000 kilometrů!

ŘÍDÍCÍ NÁPRAVY - TYPY

Výběr čelistí brzdového bubnu je poměrně jednoduchý. Široký výběr čelisťových náhrad určuje jejich nízkou cenu. Kromě toho existují vozy s brzdovými bubny kompatibilní s modely jiných značek, což navíc zvýhodňuje vysokou nabídku a nízké ceny a dalších náhradních dílů pro bubnové brzdy.


NÁPRAVY LZE ROZDĚLIT DO NĚKOLIKA SKUPIN PODLE KONSTRUKCE NEBO ÚČELU

Brzděné nápravy jsou určeny pro těžké přívěsy, t.j. s přípustnou celkovou hmotností v rozsahu od 750 kg do 3500 kg. Brzděné nápravy jsou vybaveny zesílenými komponenty a systémem brzdových bubnů s lanky. To umožňuje přesné ovládání – brzdění přívěsu za jízdy. Základem brzděné řízené nápravy je bubnová brzda. Brzděné nápravy se standardně montují na ráfky s montážní roztečí 5 x 112 cm.

Nebrzděné nápravy nemají brzdu. Brzdění přívěsu je závislé pouze na brzdovém systému tažného vozidla. Ve srovnání s bržděnými modely, nebrzděné nápravy jsou levnější a jednodušší, neubírá to ale na jejich odolnosti a pevnosti. Používají se pro lehké přívěsy s celkovou povolenou hmotností nepřesahující 750 kg.

KDE KOUPIT DÍLY PRO PŘÍVĚS?

Pokud hledáte díly pro přívěs, široký sortiment příslušenství, elektroinstalace, svítilny, transportní pásy a nápravy, najdete v našem internetovém obchodě unitrailer.cz.

pixel